Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Monrad PDF Udskriv Email
Henrik Gade Jensen
Monrad
346 sider
Kristeligt Dagblads Forlag
 
Det er spændende at læse, hvilke tanker og hvilken historie, der hører til fænomenet Monrad, der nåede rigtig meget i sit liv, såvel på det personlige som det faglige plan. Han fik sammenbrud som 18-årig, muligvis i forbindelse med moderens død, og var tæt på at følge sine søskende og sin far i behandlingen som sindslidende. Han kom sig imidlertid og blev optaget på Københavns Universitet, hvor han efter præstestudiet gik helt sine egne veje og uden at søge præstegerning rejste han rundt i Europa. Efter den daværende konges død begyndte han for alvor at søsætte sine tanker om et konstitutionelt monarki og blev siden kaldt junigrundlovens fader.
Han led dog store personlige og også faglige nederlag i 1864, da hans higen som konseilspræsident om at holde sammen på Danmark i krigen mod tyskerne slog fejl med store følger for Danmark.
Hvilke tanker gjorde denne mand sig. Hvordan nåede han til de konklusioner, han gjorde.
Det gør bogen et meget ihærdigt arbejde på at finde ud af.
Og det er der så igen kommet et meget dygtigt, sprogligt velfunderet og levende portræt ud af.
Bogen gør samtidigt modigt op med den myte, at Monrad var direkte sindslidende. Stresset, ja, tankefuld til det tankemyldrende, kompleks og sammensat ja, men sindslidende nej.
Det var svært at undgå diagnosen i en tid, hvor han kom af en familie, der havde disse skavanker, hvordan skulle man så næsten tro andet, når manden Monrad rager uklar med mange af landets ledende og har nogle på den tid fuldstændigt skæve tanker om, hvordan et land skal regeres og ledes.
Nu her halvandet hundrede år senere er det lettere at se, hvad der egentlig skete.
Forfatteren har opført et hav af noter og kildehenvisninger, meget flot af forfatteren, som i lige linje beskriver Monrads liv og levned fra hans barndom bag en plejefamilies købmandsdisk, over hans landvindinger og nederlag og til hans endeligt i anden halvdel af 1800-tallet.
Monrad var et godt stykke foran sin tid. Og som det ofte sker med sådanne, bliver de ikke hyldet og æret, før historien bliver skrevet mange år senere. og man får øje på, hvad der egentlig skete.
Nok har vi altid vidst, hvilke ting, han foretog sig. Men hvordan sådan en mand med en tilsyneladende i sin barndom krank skæbne foran sig, kan blive et af det moderne demokratis grundlæggere, det er en rigtig spændende historie, som Henrik Gade Jensen får mere end godt fat om.