Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

13 ting mentalt stærke IKKE gør PDF Udskriv Email

 
 
Amy Morin
13 ting mentalt stærke IKKE gør
256 sider
Politikens Forlag


En både god og dårlig bog. 
Man kan umiddelbart hurtigt få mindreværdskomplekser af at læse bogen. Det er lidt som at få indblik i en verden, man ikke altid er en del af. Det kan være rart nok at være en del af succes-folket, der altid har styr på tingene, som aldrig er i tvivl og at læne sig op af folk, der hviler i sig selv og kun laver fejl, de hurtigt retter ind efter eller dækker over.
Og det kan da også i en vis grad være værdiskabende og momentalt hjælpe på selvværdet at læse en bog som denne, der siger alt det rigtige, og som forsøger at afdække, hvorfra vores lidt mindre handlinger stammer og kommer med forslag til, hvordan vi kan blive bedre ved os selv.
Det kræver dog, at man har den liggende på natbordet og læser den igen og igen, indtil det sidder.
For så kommer man godt igennem de mange gode ord og cases, der er bygget omkring folk, der har haft problemer i deres liv. Og så en oversigt over, hvorfor vi handler, som vi gør, og hvad vi kan gøre ved det.
Men det er som at læse lektier; det skal repeteres og afprøves igen og igen; ellers har man glemt det, det dur ikke.
 F.eks. skriver bogen, at det er vigtigt at tage chancer. Ikke altid ruge over, hvad der nu er godt eller forkert. Men bare gøre det; ikke med hovedet under armen men med en kalkuleret risiko -, og så kommer succeseksemplet Richard Branson. Nok lidt for særegen et eksempel. Vi kender ikke mandens psyke, og måske det ville have været mere på sin plads at finde en mindre kendt person og høre, hvad denne bagefter havde fået ud af at tage chancer.
Der er også eksempler indefra med den verdensberømte psykolog Albert Ellis, og hvad han gjorde ved sin generthed. Et lidt atypisk eksempel, idet han begyndte at date kvinder for at bruge det i sin forskning. Hvor mange mon forsøger at overkomme generthed med den begrundelse. Men ok da. Alt tæller, og man kan naturligvis begynde at notere ned i sin lille lommebog, hvor mange gange, der er bid.
De gode eksempler er der, hvor der er forklaringer på, hvorfor man f.eks. dvæler ved fortiden for at undgå problemer i nutiden, glemmer nutiden og hvordan man begrænser sin evne til at planlægge fremtiden.
Den fortæller, hvordan man kan øve sig i at sige nej og simpelthen gennem øvelser fortælle, at det ikke var så forfærdelig, som man forestillede sig, og at man kan holde op med at være en pleaser på samme måde og derved mindske stresseniveauet.
At man bliver stærk ved at øve sig i at glædes over andres succes.

Den beskriver også vigtigheden af at afskære sine følelser fra fakta, at tænke på, hvad man lærte af en hård tid (hvad nu hvis man er for dum til det????), at man skal se på situationen med nye øjne (ja, hvem kan ikke have brug for det), og at man slutte fred med fortiden.
Så står der, at man skal sørge for at tænke på noget andet end fortiden. Jovist, men hvis man nu ikke evner det. Hvis man nu har en psyke, der er skruet sammen, så man bing omgående ryger tilbage i at tænke på fortiden og ærgrer sig gul og grøn over, hvad der skete. Hvad skal man så gøre? Hvor skal man så gå hen og finde råd?
Vi har ikke mange gode kort på hånden, idet bogens forfatter fortæller, at en undersøgelse viser, at ruger man for meget over fortiden, , øger man risikoen for kræft, demens og hjertekarsygdomme.
Det var en grim en.
Hvis man ikke kan komme fri at dette mønster, dør man så tidligt?
Så står der minsandten, at får man ikke sit ønskejob, skal man bare begynde at tænke på sin næste ferie. 
Så står der noget om, at man skal slippe kontrollen og en for os at se lidt ligegyldig historie om en hund, der nægter at træde på fliser men godt kan lide at gå på gulvtæpper og dermed inde i hovedet opbygger en forestilling om, at alle fliser er farlige.
Naturligvis kan dette oversættes til, at bliver det tordenvejr en aften, man er ude at gå tur i regnen, så er alle regnvejr fremover potentielt farlige. Hvorfor så ikke nøjes med at skrive dette.
I en anden historie nævnes en mor, der har ti børn. Et temmelig atypisk eksempel også.
Summa summarum. En bog fyldt med gode intentioner og visse steder også fine vendinger og passager og vedkommende rigtig tekst. Men der er for lidt kød på og for mange dårlige eksempler til, at det er en selvhjælps bog, der hæver sig over gennemsnittet.