Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Ve og Velfærd PDF Udskriv Email
Bog, indbundet Ve og velfærd af Kurt Jacobsen, Klaus Larsen
 
Kurt Jacobsen og Klaus Larsen
Ve og Velfærd
622 sider
FADLS forlag
 
Vægten i bogen er nogle gange og specielt i anden halvdel lagt på politisk fnidder-fnadder mellem sundhedsstyrelse og politikere. I særdeleshed konflikterne mellem fem forskellige sundhedsmistre og medicinaldirektør i Sundhedsstyrelsen, Palle Juul Jensen. I du forbarmende hvor forforatteren traver rundt i dette oprørte hav og bruger mange, mange sider af den store bog for at oplyse om, hvad der gik galt og hvorfor. 
Vi ved udmærket, at politik og lægevidenskab og forskning hænger sammen, men hvorfor dog ikke bare skære nogle sider af denne konflikt og erstatte den med nøgtern, faglig viden.
Vi kunne også finde andre og lignende steder, der sikkert interesserer efterkommere af og berørte af konfliktens parter. Og hvem så ellers . . . .
Men lad nu det ligge og lad os glædes over, at 2. oplag af bogen, der udkommer 10 år efter lanceringen i 2007, er tilføjet nogle kapitler om de seneste ti års store ændringer i sundhedssektoren.
Bogen skal have store roser for, at den også sætter fokus på, at tressernes opblomstring og velfærd nu medførte en lang række følgesygdomme, der var arbejdsrelateret , som f.eks. stress og høreskader. Samt at enormt antal mennesker årligt - også indenfor EU - dør af sygdomme, som antibiotika ikke kan kurere, fordi sygdommene er blevet resistente.
Det sidste er ikke en nyhed, men det er vigtigt at få sat det ind i en sammenhæng og i et historisk perspektiv, hvor man godt kan tillade sig at stille spørgsmål ved, hvordan lægevidenskaben anvender sine ressourcer og doser af medicin.
Forfatteren kommer også ind på de seneste årtier landvindinger indenfor den alternative behandling, hvor han mener, at det er lykkedes alternativ behandling på forunderlig vis at unddrage sig den kritiske sans fra videnskaben. Her glemmer forfatteren så at tilføje, at det jo netop er den unddragelse, der ligger i alternativet. At man netop forsøger at behandle sig selv eller andre uden en forudindtaget mening om, hvad der kan lade sig gøre.
Forfatteren gør, hvad han kan, og det lykkes så også for det meste, at komme med en nøgtern og meget objektiv forklaring på alle veje i sundhedsvæsenet og de alternative terapiformer, selv om de nu får meget lidt plads set i lyset af deres betragtelige tilstedeværelse gennem 40 år.
Ellers gennemgår bogen meget historie, love og vedtagelser, der har dannet baggrund for sundhedsskabelse og ikke egentlig sygdomsbehandling. 
Forfatteren rejser dygtigt spørgsmål om, hvorvidt sundhedsvæsenets opgave er at levere velfærd, og hvordan man gør den enkeltes liv bedre, som alternativ til lægevidenskabens traditionelle forestilling om, hvad det vil sige at være sund og rask eller medtaget og syg.
Fin gennemgang af et meget bredt og nuanceret emne.
Der i den sidste ende og til hver en tid er vedkommende for os alle.