Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

De venstrehåndedes forening PDF Udskriv Email

De venstrehåndedes forening

 

Håkan Nesser
De venstrehåndedes forening
462 sider
Modtryk

 

Så er Nesser tilbage. Og i topform. Ikke mange krimier udkommet i denne sæson slår den her. Der er et eller andet finurligt udover spænding og fantastiske plots i stort set alle hans udgivelser. Den her er på en eller anden måde mere dyb, psykologisk velfunderet og rækker ud over eksistentialismen, hvis man kan sige det sådan. 
Martin vokser op med to skavanker. Uden far, og så er han venstrehåndet.
Forfatteren går lige på og hårdt og sætter en barsk scene op. Man bliver med det samme grebet og direkte vred over, at nogen kunne påstå, det var en skavank ELLER være faderløs. Lægger man de to ting sammen, kan man vel nærmest gøre op, hvor stor en procentdel af os alle, der er handikappede.
Med det samme finder vi da også ud af, hvordan dette bliver indprentet lille Martin.
Og samfundsmæssigt er det da også et skud for boven til moral og holdning i tidligere generationer, som vitterligt mente, at mange anderledes defekter var deformiteter og handikaps.
I protest, afmagt, et eller andet, danner Martin sammen med en lidelsesfælle i sin skoleklasse De Venstrehånedes Forening, hvor så de fleste medlemmer en menneskealder senere bliver dræbt i en brand. Selv om branden bliver erklæret opklaret, bliver den genoptaget tyve år senere, og så er vi nærmest oppe i nutiden.
Den bliver så genoptaget af ingen ringere end Van Veeteren, som vi kender så glimrende fra Nessers øvrige produktion.
Så er vi på en eller anden måde trygge. For selv om Van Veeteren er pensioneret, 75 år, så sætter han alt ind på at få den gamle sag opklaret.
Man skal holde tungen lige i munden og et godt tag i sig selv for at følge med, når Nasser smider en lang række uopklarede forbrydelser i luften, og når han i kraft at Veeteren forsøger at finde links og de røde tråde.
Det gør, at det ikke er nogen let kriminalroman at komme igennem på den måde, at der er tale om litteratur tilsat spænding og drama. Her er samfund, psykologi kombineret med meget nærværende personportrætter og dialoger, og det er altså Nesser, når han er bedst.