Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Forbrydelsens sind PDF Udskriv Email
Forbrydelsens sind af Tine Wøbbe
Tine Wobbe & Mette Brandt-Christensen & Kristina Antivakis
Forbrydelsens sind
288 sider
Politikens Forlag
 
Det er altid spændende at komme ind bagved forbryderes tanker og følelser. Man siger jo, at vi som mennesker alle besidder de samme egenskaber, men nogen bliver gennem forskellige faktorer bare mere udviklet og næret end andre.
Hvilke egenskaber og baggrunde kan vi så genkende i os selv, når vi får lov "at tale personligt" med hårdkogte forbrydere, der alle er blevet mentalundersøgt, ha fået lange domme for gidseltagning, seksuelle overgreb, bankrøveri osv. osv.
Ja, det er jo noget af en mundfuld, for det er ikke svært at forestille sig, hvordan mennesker med eksempelvis en stærk tilknytning til en mor og et meget dysfunktionelt forhold til farmand ender helt ude i tovene, søger bander, radikalisering eller blive solo-storforbrydere.
Alt det komme bogen her ind på, og det er superlæsning, og så er den skrevet af en retspsykiater og en rets- og chefpsykolog.
De turde nok vide, hvad de har med at gøre.
Bogen udmærker sig ved at have en holdning til, at det ikke kun er omsorgssvigt i hjemmene, der har gjort forbryderne til forbrydere. Det er ligesåvel svigt i systemet - hvorfor er der ikke en skole eller en kommune, der har samlet op på et ungt menneske i tide.
Og så lægger bogen sig i fin forlængelse af, hvad der skete i Fields-scentret, hvor debatten også fortsat raser om, hvorvidt det psykiatriske system bør prioriteres i langt højere grad, end tilfældet er idag.
 

En ganske mættende, indsigtsfuld og lærerig bog om nogle af nyere tids forbrydelser. Og gerningsmændenes egne forklaringer på, hvorfor de begik dem.
Otte volds- eller drabsdømte mennesker fotæller deres historier. Om gideltagning, seksuelle overgreb, stalking, bankrøveri, overfald og drab.

De otte dømte fortæller frit fra leveren om deres barndom og ungdom, om vold og misbrug, og de reflekterer over, hvad der fik dem på afveje.
Bogen giver en forståelse for volden i vort samfund, om hvad der driver folk ud i mega-jalousi, stalking, kniveroverfald og andet godt forbrydelsernes hav.

Bogen giver absolut ikke udtryk for at være et forsvar for de handlinger, voldsmændene har foretaget sig.
Men vi kommer rigtig meget nærmere nogle gode argumenter for, hvordan miljø, omgivelser, arv og samfund har en overordentlig stor rolle  i udviklingen af voldsmænd. Og voldsparathed.

Bogen er en fin blanding af psykologisk indsigt og barsk forbrydermentalitet.

Vi er med i bilen, når flasker med gas og dunke med benzin bliver en ingrediens for en forsmået ekskæreste til at få kæresten tilbage.
Og hvordan forbryderen i barndommen blev set ned på af lokalsamfundet.

Vi er med, når alphahannerne kører i højt tempo og lynhurtigt kan spotte, hvem de på en fængselsafdeling kan opdele som gode og dårlige.
Vi er med, da Leon som 12-årig springer på en lærer og angriber hende.

Vi er med i fortællingen om ham, der af faderen får at vide, han skal holde kæft, når han har astma, og at faderen selv blev bundet ude i stalden, når han egen far ikke kunne klare mere.

Det er hårde beretninger, vi er vidne til. Heldigvis formår forfatterne at være klarsynede og nøgterne, så bogen aldrig bliver medlidende eller patetisk. Men har sine egne, meget fine pyskologiske og psykiatriske forklaringer på, at tingene udvikler sig som de gør.

Vi får en masse at vide om ADHD, narcissisme og psykopati og dyssociale personlighedsforstyrrelser.
Og vi er også med, da en stalker, der af psykiatrien får én diagnose, lykkedes med at køre rundt med behandlerne, så de bliver forvirrede og ikke ved, hvad han så fejler.

En uhyre spændende bog, der går godt og grundigt om bagved psyken på forbrydere og også kommer i dybden med rigtig megen, god, videnskabelig psykologisk forskning.