Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Recepten Lykke af Jesper Bay-Hansen

Jesper Bay-Hansen
Recepten Lykke
375 sider
FADLs forlag

 

Det er sjældent, at prosa alene kan gøre en bog om lykke-begrebet læseværdig i en kultur, der er præget af zap, effektivitet og stress, hvor tingene normalt skal gå stærkt, og hvor pointene ofte skal skæres ud i headlines og underpunkter for, at de glider ned. Denne bog har imidlertid de faglige, saglige og innovative kvaliteter, som gør, at den må betegnes som et yderst troværdigt værk, gennemarbejdet og lettilgængeligt, uden sædvanlige oceaner af statements og, hvad der er nu efter forfatterens egen mening og påståede måling er det absolut vigtigste. Bogen lægger simpelthen op til, at man tager hele lekturen ind og finder lykken i det.
Der er nogle udsagn i den, man må forholde sig til rigtigheden i eller i bedste fald enigheden eller uenigheden. F.eks. mener Jesper Bay-Hansen, at vi lever i en kultur, hvor det er nemmere at give udtryk for sin ateistiske holdning end for sin religiøse overbevisning -, og at det fjerner fokus fra potentialet i at tro. Det kunne vi godt have tænkt os uddybet. Der er trods alt rigtigt mange troende mennesker herhjemme, hvis man kigger hele vejen rundt på både kirker, frikirker og diverse østeuropiske filosofier og tankegange. Er det  for svært at vedgå trosretning eller overbevisning overfor andre, eller ligger det bare ikke særlig nemt for danskere at tro længere. Never mind nu, spørgsmålet bringer os alligevel videre til forfatterens forslag om at undersøge, hvad tro kan give en af lykke ved at studere religioner, at opleve stemningen på religiøse steder eller sågar tale med en præst.
I det hele taget kommer bogen med mange særdeles fine betragtninger på, hvorledes man kan anskaffe sig selv den eftertragtede lykke, som kommer indefra. Hvad med f.eks. at kysse sin partner tre sekunder længere næste gang. Eller give noget af et godt hjerte. Eller tage del i andres succes og blive glad ved at glæde sig over, at det går andre godt.

Eller hvad med de små hilsener og gestikuleringer, der kan få selv den mest fornærmede til at lyse op. Eller at være taknemmelig over de små ting, både sexlivet og den kreative side eller en sten, der hele tiden minder en om hyggelige timer på Langeland.
Der er mange overraskende og meget velmenende sider af lykkebegrebet i bogen og også baggrunden for, at vi nogle gange har det svært med lykken. Men heldigvis er stemningen i bogen yderst positiv, nærmest lykkelig for nu at bruge det ord, og yderst brugbart for folk, der i hverdagen kan have svært ved at få enderne til at nå sammen på trods af et ellers positivt livssyn. Så er der her masser af gode eksempler på, hvordan man bærer sig ad med at blive lykkelig -  eller rettere at finde og genfinde den.

Vi er også inde at røre ved selværdet som at forestå sig selv blive lykkeligere af eksempelvis at få en større penis, og vi er også inde at berøre historikken i, om lykke kan sprede sig gennem sociale netværk.

Det er de små ting, der gør, om man rejser sig fra almindelig, middelmådig tilfredshed og så til at være lykkelig. Denne bog er helt ude at vende i de små bagateller. Og det, der gør forskellen og rejser den til mere end absolut læseværdig.